Svarönskas

    Sonen är född 08 och går första året på gymnasiet. (Hoppade upp en klass under lågstadiet). Han vill efter ett år på estetprogram byta till SAM och gå om hela första året på annan skola. Frågan är, kan kan han då få nya betyg i alla de ämnen som redan har betygsatts i ettan, utifrån vad han presterar på nya programmet?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    det finns inget kort och enkelt svar på din fråga. 
    Jag vill börja svara med att din son har rätt att söka till ett nytt program på gymnasiet t o m det året han fyller 19 år och han konkurrerar med sina betyg från Slutbetyget i grundskolan. Om han kommer in på ett nytt program, då avgör den "mottagande" gymnasieskola om de tycker att eleven (din son) kan bli uppflyttad till år 2 eller inte. Jag vet inte vilken inriktning på ES din son läser men om han läser inriktning Estetik-och Media på ES, en utbildning som är ganska lik utbildningen på SA (oavsett inritning), och då är "risken" stor att han blir uppflyttad till år 2. Rektor fattar beslut om Individuellt anpassat program för din son och vissa kurser kommer bli "utbytta" men alla de betygen din son fick i år1 kommer användas till att få ihop examensbevis i slutet av "trean". 
    Saken är den att om eleven läser på gymnasiets nationellt program under längre tid än tre läsår, då blir den en kostnadsfråga... Den gymnasieskola där eleven läser "ett extra-år" ansöker hos kommunen där eleven är folkbokförd om "förlängd studiegång" och om kommunen (utbildningsförvaltningen) svarar Nej, ni får inga pengar för att ge utbildning till den eleven under ännu ett läsår, då skulle gymnasieskola ge undervisning utan ersättning, alltså "gratis" och "gå minus" i budgeten. För att få ansökan om förlängd studiegång beviljat måste huvudman (i praktiken Rektor) bevisa att det inte var möjligt att uppflytta eleven till nästa läsår... och om programmen är ganska lika då är det ju möjligt att uppflytta eleven, så då gör gymnasieskolorna det med hjälp av rektorns beslut om Individuellt anpassat program.
    För att undvika att bli uppflyttad, bör eleven söka till ett program som är olikt det programmet där hen läste under år1, eller att eleven hoppar av kurserna och ej får godkända betyg i kurserna i år1. Det känns tråkigt att uppmuntra att hoppa av studierna... men jag vill ju också förklara hur det brukar funka (ge en verklig/sann bild om hur det brukar gå till). 
    Om en elev söker via gymnasieantagningen (senast sista dagen i omval/nyval) och kommer in på ett nytt program som skiljer sig ganska mycket från det programmet som eleven läste och fick betygen på, förut, då brukar den eleven få läsa med den "nya klassen" alla de kurser som klassen läser (men gymnasieskola kan också erbjuda andra kurser på de timmarna som lektionerna i kurserna går, i vilka eleven redan har godkända betyg). Satta betyg gäller tillsvidare. Har eleven godkända betyg, behöver inte eleven läsa samma eller motsvarande kurser igen. Men eleven har, å andra sidan, rätt att läsa på gymnasiet på heltid. Ganska ofta kan inte gymnasieskolorna erbjuda läsa andra kurser på exakt de timmarna då lektionerna går i just de kurserna i vilka eleven redan har godkända betyg men om skolan kan erbjuda andra kurser, så kan eleven inte välja att läsa om samma kurser i vilka hen redan har godkända betyg, utan hen måste läsa andra kurser. På så sätt kan eleven bredda sin kompetens och lära sig mer inom andra ämnen... vilket är ofta bra och kan bli användbart i olika sammanhang. 
    Det blev ett ganska långt och också "krångligt svar". Men det är också ganska komplicerat. Mycket handlar om pengar... att ge undervisning kostar pengar. 
    Ofta söker eleverna till ett nytt program som är ganska olikt deras tidigare program och då blir det ganska ofta så att eleverna får läsa alla kurser som deras nya klass på den nya utbildningen läser (detta för att eleven har rätt att läsa på heltid och om hen ej läser på heltid förlorar hen rätten till studiehjälpen från CSN) och gymnasieskolorna har samtidigt (ofta) ganska svårt att erbjuda läsa andra kurser på just de timmarna då lektionerna går i de kurserna där eleven redan har godkända betyg (från sin tidigare gymnasial utbildning). Och om eleven får flera betyg i samma kurs eller i en motsvarande kurs då gäller det högre betyget. 

    Studie- och yrkesvägledare
    • Svarönskas : Tack för svar. Det var inte bra. Otroligt komplicerat. Han går musikestet, och väldigt många ämnen är samma som på SAM första året: eng, sv, hi, sam, re, na, idrott och moderna språk. Det betyder alltså att han måste hoppa av nu för att ha en chans att börja om på gymnasiet? Kan han isf hoppa av alla ämnen utom musikämnena, som det vore väldigt sorgligt om han inte fick betyg i när han slutar?
    • Svarönskas : Ville också tillägga att han de facto inte kommer att kosta kommunen mer än övriga födda 08, i och med att han har hoppat över ett skolår tidigare...
    • Milla : ES-musik är en utbildning som är ganska olik SA-programmet, eftersom det är många musikkurser som man läser på ES-musik. Så de utbildningarna är ganska så olika. Din son blir inte uppflyttad till år2 om han kommer in på SA. Jag tror att chansen är stor att han kommer få läsa om kurserna; att han helt enkelt kommer läsa med sin nya klass (som om han inte läst på gymnasiet förut) - jag gissar på att det blir så, men kan inte lova ngt. Du får gärna höra med den gymnasieskolan eller de gymnasieskolorna dit din son söker läsa SA ang.hur de brukar hantera liknande situationer.
    • Svarönskas : Hej igen. Det vore toppen om han fick läsa om kurserna -- men frågan är om han också kan få nya betyg i ämnena? Skulle behöva ett defnitivt svar på om det är tillåtet enligt lagen. OM det är det, har vi något att hänvisa till om rektorn säger att det inte går (likt den rektor jag träffade häromdagen). Och om det finns skrivningar men de är oklara finns det kanske prejudikat man kan luta sig mot?
    • Milla : Om man läser en kurs, får man det betyget som motsvarar kunskaperna den dagen betyget sätts. Det finns många exempel på att man läser samma kurs flera gånger (av olika anledningar) även om man har redan haft godkänt betyg sedan innan; och i en sådan situation gäller det högre betyget. ang.lagar och prejudikat, så är det bäst du hör med Skolverket, deras upplysningstjänst har tel.nr 08-52733200; jag är inte jurist. Min uppfattning är att det ej hör till elevens rättigheter att läsa en kurs i vilken hen redan har godkänt betyg men många ggr blir det så i praktiken i alla fall (bland annat för att eleven har rätt att på gymnasiet läsa på heltid, bland annat för att inte förlora rätten till studiehjälpen från CSN). Annars, allmänt, gäller det att endast Grundskola är "rättighet för svenska folket"; alla studier på högre nivå än grundskola ges i "mån av möjlighet"; studier på högre nivå än grundskola är inte obligatoriska och det finns därför inga garantier på att kunna bedriva de studierna (det är i alla fall min uppfattning men jag är inte jurist). Hör gärna med skolverkets jurister! Återkom sen och berätta vilka svar du fick från skolverket! Du får också gärna höra med utbildningsförvaltningen i den kommunen där eleven är folkbokförd. Kommunerna brukar ha jurister anställda (de kan i vilket fall få juridisk hjälp från experter vid behov). Du får gärna berätta för oss om alla de olika svaren du får från de olika ställen, vi vill också lära oss mer för att kunna hjälpa fler och göra det på bästa möjliga sätt!
    • Svarönskas : Tack för utvecklat svar. Jag kontaktar utbildningsförvaltningen och skolverket på måndag och återkommer när jag har fått svar från deras jurister! P.S. Det gäller Stockholms kommun.
    • Svarönskas :

      Kom på ännu en fråga: OM det är så att sonen faktiskt får gå om ettan när han byter till SAM -- får han då tillgodoräkna sig poängen i musikämnena (alltså betygen han skrapar ihop i slutet av ettan på nuvarande estetgymnasium) när han söker vidare till universitetet?

    • Milla : Svar på frågan om tillgodoräknande av poängen i musikämnena beror helt och hållet på hur din sons Examensbevis kommer se ut (vilka kurser som i hans examensbevis kommer bli markerade med "U", utökning av programmet).
    • Svarönskas :

      Aha, och hem bestämmer vilka kurser som markeras med U (och inte) i examensbeviset? Är det rektorn? 

    • Milla :

      Varje nationellt program har en strikt "mall"/struktur - titta på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/SA/programplan/Programplan_SA.pdf -- kurserna Musikproduktion 1 och 2 får ingå i examensbevis som Programfördjupning; jag kan inte se att några andra "musik"-kurser kan bli programfördjupande på samhällsvetenskapsprogrammet. Inom Individuellt val får 200poäng vilka som helst kurser ingå... - den strikta programstrukturen måste följas, i alla fall som regel (i fall inget beslut om individuellt anpassat program finns). Rektor får fatta beslut om individuellt anpassat program och byta ut vissa kurser mot andra kurser, men syftet med det beslutet är att inte göra elevens studier längre än nödvändigt (i praktiken fattas det beslutet om eleven flyttas upp till årskurs 2 efter att hen läst ett år på ett annat program). Läs gärna information på fragasyv.se/info/individuellt-anpassat 
      Om eleven läser alla tre år på sitt gymnasieprogram finns ingen anledning för rektor att fatta beslut om Individuellt anpassat program, då gäller den strikta strukturen där 200p.inom individuellt val får bli "vilka kurser som helst" men annars är det väldigt uppstyrt vilka kurser som måste ingå som "vanliga" (ej U-kurser) i elevens examensbevis från gymnasiet.
      Så, vad jag förstår av din fråga, vill din son läsa alla 3 år på samhällsvetenskapsprogrammet. Han ska i så fall kunna ta in 200poäng musik-kurser eller vilka andra kurser som helst inom Individuellt val. Om han kommer ha fler betyg i musik-kurserna (förutom Musikproduktion 1 och 2, som får ingå som programfördjupning), då måste de i examensbeviset bli markerade med "U".
      U-markerade kurser/betyg räknas in i elevens snittbetyg endast i två fall - om en sådan kurs krävs för särskild behörighet eller om den ger meritpoäng. Musikkurserna ger inte meritpoäng. Om man söker till en utbildning där musik-kurs krävs för särskild behörighet, kommer det betyget räknas in (även om det är U-markerat).

    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga